pH – organisma universāls raksturlielums

Autors: dace , Publicēts: oktobris 16, 2013

pH – organisma universāls raksturlielums. Lai enzīmu un hormonu regulējamās funkcijas darbotos normāli, organisma šķidrumos un audos nepieciešams pastāvīgs un stingri noteikts pH.  Ūdens šķīdumos pH var mainīties. Arī cilvēka organismā dažādos orgānos un organisma šķidrumos pH atšķiras:

pH Serums 7,36 – 7,44

Siekalas 6,4 – 7,9

Kuņģa sula1,5 – 2,0

Žults (pūslī)5,4 – 6,9

Izkārnījumi6,8 – 7,6

Urīns4,5 – 8,0

Āda (dažādu slāņu šūnstarpu šķidrums)6,2 – 7,5

Asinīs mums vienmēr ir sārmaina vide pH 7,36-7,44. Šis skaitlis ir ļoti svarīgs. Tā ir viena no svarīgākajām organisma konstantēm.

Mainoties pat par 0,01 vienību cilvēku piemeklē- satraukums, bezmiegs, depresija. Tam samazinoties līdz pH 7.0 var iestāties nāve ar diagnozi, piemēram, akūta sirds – asinsvadu nepietiekamība.  

Samazinoties pH vēl vairāk, organisms kļūst par labvēlīgu vidi  parazītiem -sēnītēm, baktērijām ,tārpiem, vīrusiem, kā arī organisms vieglāk pakļaujas saaukstēšanās saslimšanām.

Parādās tādas saslimšanas kā bronhiālā astma, autoimūnas saslimšanas, locītavu slimības, vairogdziedzera saslimšana un pat vēzis.

Sārmainu vidi organismā veido ēdiens, kādu lietojam uzturā. Rafinēti produkti, termiski apstrādāti produkti, rafinēti graudaugi un dzīvnieku valsts produkti galvenokārt veido skābo vidi organismā. Sārmainu vidi pretēju skābai videi veido galvenokārt augļi un dārzeņi.Sārmainās un skābās skābes veidošanos nosaka galvenokārt ēdiena minerālvielu saturs. Kalcijs, magnijs, kālijs un nātrijs ir četras galvenās minerālvielas, kas nosaka vai ēdiens ir skābu vai sārmainu vidi veidojošs. Minētie skābu vidi veidojošie produkti savas vērtīgās uzturvielas ir zaudējušas apstrādes procesā, bet dzīvnieku valsts produkti pēc to bioloģiskā sastāva ir skābi saturoši.Ir apstiprināts, ka lai organisms uzturētu sārmainu vidi, tad uztura sadalījumam ir jābūt 80% sārmainie ēdieni un 20 % skābu vidi veidojošie ēdieni. Mūsdienās šī attiecības vairums cilvēkiem ir pretēja un diēta galvenokārt dominē skābu vidi veidojošie produkti, kā gaļa, piena produkti, ātrās uzkodas, saldumi, cepumi, brokastu pārslas un tā šo sarakstu varētu turpināt. Šie visi nosauktie produkti ir skābu vidi veicinoši un ir cēlonis augstāk minētām veselības problēmām.Visi dārzeņi, diedzētie graudaugi, augļi, sēklas, zirņi, pupas veicina sārmainu vidi, ko diemžēl cilvēki lieto tikai ap 20% dienā.

Ikvienam vajag izmantot Latvijas zaļumus, ogas, augļus, dārzeņus, un lietot pēc iespējas vairāk. Diemžēl ar vien vairāk ļaužu pāriet uz pusfabrikātiem – lielveikalā var nopirkt pat vārītus kartupeļus. Diez vai tajos vairs būs kāda vērtība.
Mums ir dota iespēja izvēlēties lietot uzturā veikalā nopirktos pusfabrikātus vai censties lietot pareizi sabalansētu pārtiku, ņemot vērā to skābās vai  sārmainās īpašības. Tikai mūsu pašu spēkos ir regulēt, cik mēs ēdīsim skābu vidi veidojošos produktus un cik sārmainu vidi veidojošus produktus, kas ļoti ietekmē mūsu kopējo veselības stāvokli.

Aplūkosim galvenos sārmainu vidi veidojošus minerālus, kas ir nosaka vai ēdiens ir sārmainu/skābu vidi veidojošs. Piemēram citrons pēc garšas ir ļoti skābs, bet tā minerālvielu saturs ir sārmainu vidi veidojošs, līdz ar to produkta skābi nenosaka tā graša, bet gan, kā jau minēju, minerālvielu saturs.

Kalcijs

Magnijs

Kālijs

Nātrijs

Saldajos gāzētajos dzērienos pH ir ap 2,5 un tāpēc mūsu pH  tos dzerot mainīsies uz skābo pusi. Lai neitralizētu skābi un atbrīvotu saistīto skābekli (skābā vidē skābeklis ir sasaistīts un tāpēc mūsu šūnām nav ar ko elpot) mums nepieciešams kalcijs, kālijs, magnijs, nātrijs. Tie ir galvenie skābju – sārmu līdzsvara atjaunošanas minerāli. Un ja asinīs šo mikroelementu nebūs pietiekamā daudzumā, organisms tos paņems no zobiem (veidojas kariess), kauliem (veicina osteoporozi), nagiem un asinsvadiem (ateroskleroze). 

Viens no saslimšanas iemesliem ir arī hroniska ūdens nepietiekamība šūnās. Organismam katru dienu jāsaņem 2–2,5 litri ūdens. Parasti dzeram tikai tad, kad izjūtam slāpes, un organismam ik dienu pietrūkst puslitra vai litra ūdens. Lai cilvēks būtu vesels, katrai šūnai jābūt piesātinātai ar ūdeni. Sārmains ūdens ir mīksts, bez smaržas un pēc garšas atgādina lietus ūdeni. Skābs ūdens pēc garšas ir nedaudz skābs ar vāju hlora smaržu.

Piedzimstot cilvēka organismā ir 90% ūdens. Augšanas, nobriešanas un novecošanās procesa gaitā ūdens daudzums organismā samazinās, un tas pamazām izžūst. Viens no sārmaina ūdens izmantošanas iniciatoriem ārstniecībā, savos pētījumos atklāja asinsspiediena samazināšanos, lietojot sārmainu ūdeni. To apstiprina arī klīniskie rezultāti cukura diabēta ārstēšanā ar sārmainu ūdeni, ko ieguva zinātnieki Vācijā. Asinsspiediens par 87% pazeminājās cukura diabēta otrā tipa slimniekiem un par 50% – pirmā tipa diabēta slimniekiem.

Sārmaina ūdens lietošana var palīdzēt izveseļoties no ļoti dažādām kaitēm – sirds slimībām, augsta asinsspiediena, artrīta, podagras, nierakmeņiem, alerģijas, siena drudža, astmas un osteoporozes, pat infekciju slimībām un arī no rīta nelabuma, kas piemeklē grūtnieces. Tas esot izskaidrojams ar to, ka daba vispirms augli apgādā ar visiem nepieciešamajiem sārmu minerāliem, bet, topošajai mātei guļot, viņas organisms zaudē daudz sārmu minerālus, kā dēļ strauji palielinās asins skābums, un tas izpaužas kā slikta dūša no rītiem. Vairāki ārsti uzskata, ka acu slimības, tostarp katarakta, rodas no skābju sāļu uzkrāšanās acīs. Viņuprāt, vecumā paaugstinās organisma skābums, un acīs uzkrājas indīgās fosforskābes un urīnskābes sāļi.

Piemēram, japāņu Okinavas salas ilgdzīvotāju noslēpums ir koraļļu ūdens,kas satur ap 74 mikro un makro elementu jonu formā. Dzerot šādu ūdeni tiek neitralizēti kaitīgie piemaisījumi (hlors u.c.), mūsu iekšējā vide kļūst sārmaināka ( tas nepatīk kaitīgiem mikrobiem, sēnēm, parazītiem ). Šādam ūdenim ir pazemināts virsmas spraigums, kas atvieglo iekļūšanu šūnās, uzlabojot barības vielu apriti un atkritumvielu izvadīšanu. Ķīmiķi teiks, ka sārmainu ūdeni iegūt ir ļoti vienkārši – pievieno sodu un gatavs. Tā tas arī ir. Tikai šis ūdens būs ļoti ciets, un nekāda iekļūšana šūnās nenotiks. Lai būtu vienlaicīgi sārmains un mīksts.

Jau 1979. gadā Ginnesa institūts, kas izdod grāmatu “Ginnesa rekordi”, komandēja britu žurnālistu uz Tokumošima salu (Okinavas salas Japānā tuvumā), lai intervētu vietējo ilgdzīvotāju- tajā laikā viņš bija visvecākais zemes iedzīvotājs. Visa pasaule bija izbrīnīta par 115 gadus vecā cilvēka labo veselību. Žurnālists uz šīs salas iepazinās ar daudziem ilgdzīvotājiem. Šie cilvēki bija fiziski veseli un viņiem nebija nopietnu slimību. Pēc žurnālista neatlaidīgā lūguma,  kungs izgāja pilnīgu medicīnisko pārbaudi. Tās rezultāti izrādījās apbrīnojami. Drīz salā ieradās zinātnieku komanda, kura izdarīja svarīgu atklājumu: visi ilgdzīvotāji no pārējiem iedzīvotājiem atšķīrās ar to, ka ūdens, ko tie lieto, pēc kvalitātes kardināli atšķīrās no tā ūdens, ko dzer pārējie. Tikai Sango koraļļos, ir cilvēka dzīvībai ļoti svarīgi komponenti.

Sevišķi interesanti tas, ka izpētot Sango koraļļus, tika noskaidrots, ka tie sastāv no kalcija, magnija, kālija, nātrija, ka arī liela daudzuma dzīvībai nepieciešamo reto minerālvielu. 

Koraļļu kalcijs ūdeni padara sārmainu, spējīgu normalizēt skābju sārmu līdzsvaru cilvēka organismā.

Zinātniekiem jau sen zināms, ka sārmains pH līmenis ir nepieciešams nosacījums šūnu veselībai.

 Organisms patstāvīgi meklē sārma rezervi, lai neitralizētu lielo skābes daudzumu, un ir tikai viena rezerve – kauli. Precīzāk: kalcijs, kas atrodas kaulos. Tāpēc, kad mēs ēdam skābu barību un dzeram skābus dzērienus, mēs pastāvīgi tērējam kalcija rezerves, kas atrodas kaulos.

Kalcija deficīts rada vairāk nekā 150 slimības, bet parasto kalciju organisms praktiski neasimilē tā zemās ķīmiskās aktivitātes dēļ. Parasto kalciju organisms praktiski neasimilē tā zemās ķīmiskās aktivitātes dēļ. Sango koraļļu jonizētais kalcijs, atšķirībā no parastā, jo padara kalciju brīvi asimilējamu. 

 Uzturēt organismā sārmainu vidi ir tā svarīgākā bioloģiskā funkcija. Ja organismā nav sārmaina vide, tam ir ļoti grūti asimilēt barības vielas tādā daudzumā, lai pietiktu optimālas veselības uzturēšanai. Jūs zaudējat lielu daļu savas naudas, tērējot to pārtikas piedevu iegādei, jo to liela daļa organismā netiek asimilēta.

Statistikas dati liecina, ka visā pasaulē un arī mūsu valstī sirds slimības ir vienas no izplatītākajām saslimšanām……zinām, cik dārgi izmaksā ārstēšanās. Iznāk, ka mums ir iespēja to novērst par dažiem santīmiem dienā.

 Lietojot sārmainu un jonizētu – dzīvu ūdeni, mēs veicinām:

  • nieru, aknu, gremošanas sistēmas attīrīšanu;

  • kaulu muskuļu sistēmas lokanības un kustīguma uzlabošanos;

  • stāvokļa atvieglošanu artrītu, artrožu, osteoporozes, parodontozes u.c. gadījumā;

  • sirds un asinsvadu sistēmas nostiprināšanos;

  •   Alcheimera slimības un Parkinsonisma  profilaksi
  • cukura līmeņa regulāciju asinīs;

  • onkoloģisko saslimšanu profilaksi

 Šodien kļūst skaidrs, ka homeostatisks līdzsvars – barības vielu zudumam  ir negatīva ietekme uz veselību. Šo svarīgo līdzsvara zudums, jo īpaši starp mikroelementiem, var novest pie dažādām komplikācijām.

 Plašaka informācija www.sango.lv vai zvanot pa tālruni Diānai +371 26884588 vai rakstot sango@sango.lv

 

Atbildēt

Jums ir jāielogojas lai atstātu komentārus.